Архив новини
25.03.2015 Европейската комисия прие решение за отпускане на помощта от 10,5 млн. евро на България от фонд „Солидарност“ за наводненията от юни 2014 г.

До 05.04.2015 г. България трябва да получи заявените средства от фонд „Солидарност“ за наводненията през юни 2014 г. Решението на ЕК е взето след одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета. Средствата ще бъдат разпределени между осемте най-пострадали области. Засегнатите общини в областите Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област, Габрово и Шумен, както и четири министерства, трябва да подадат конкретни проектни предложения за финансиране с получените средства. Те ще бъдат използвани за възстановяване на публичната инфраструктура, засегната от бедствието. Договорите ще бъдат сключени веднага след одобрение на проектите. България ще разполага със срок от 18 месеца от датата на постъпване на помощта за усвояването й.  

Заявлението за подпомагане на България след наводненията от миналата година беше подадено и одобрено за финансиране от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз през октомври 2014 г.

Обратно към списъка с Новини