Архив новини
21.09.2017 416 учебни заведения ще бъдат обновени с 624 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.
Близо 624 млн. лв. са предвидени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. за рехабилитация на материално-техническата база на образователната инфраструктура в страната. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на работна среща в Министерски съвет.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министър Нанков, представи предвидените инвестиции по ОПРР 2014-2020 г. в образователната инфраструктура в страната. За първи път в този програмен период, освен енергийна ефективност в образователната инфраструктура, коментираме и по-съдържателни неща, обърна внимание министър Нанков. И обясни, че 160 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизирането на професионални учебни заведения, а над 45 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на спортна база.

В работната среща взеха участие и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР, г-жа Деница Николова, министрите на образованието и науката Красимир Вълчев, на младежта и спорта Красен Кралев, чиито ведомства също са бенефициенти по ОПРР 2014-2020 г. за образователна инфраструктура, кметове, ректори и директори на училища.

Освен пътищата, ВиК инфраструктурата, изключително важна е и модернизацията на инфраструктурата в учебните заведения. Тя е изпълнена с учебни програми, със съдържание, с квалификация на персонала, със стандарти, но материално-техническата база със средствата от ОПРР е също основен приоритет, посочи министър Николай Нанков и обясни, че бенефициенти на средствата са общини, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на регионалното на младежта и спорта и университети.

В обхвата на програмата попадат 416 учебни заведения, включително 13 висши. От рехабилитираните детски градини, основни и средни училища и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи. За всяко от тези български деца ще бъдат инвестирани средно по 2444 лв. по линия на европейската солидарност за рехабилитация на образователната инфраструктура от детската градина, през училището, до университета, отбеляза регионалният министър. Децата трябва да растат в сигурна, безопасна и здравословна среда, категоричен бе той.

Министър Нанков подчерта, че чрез качественото образование регионите в България имат бъдеще. Основната цел на регионалната политика е да ги развива балансирано, което ще задържи хората в родните им места.

Презентация от събитието

Фотогалерия

Обратно към списъка с Новини